FOU Logotyp

VFT 3.0 - liten men välbesökt mässa för välfärdsteknik

Den 24 september arrangerade SPF Seniorerna i Eskilstuna, i samarbete med FoU i Sörmland, Eskilstuna kommun och Samhällskontraktet, mässan ”Välfärdsteknik – underlätta din vardag 3.0”. Mässan, som hölls i MDH:s lokaler i Eskilstuna, var även detta år välbesökt. ”Vårt intryck är att det var mer folk i år än förra året” säger Stig-Håkan Nilsson, från SPF i Eskilstuna. ”Det var dessutom fler yngre och en del funktionshindrade, så vi hade nått ut till en bredare grupp”, säger Annika Skogsberg, SPF Eskilstuna.

Mässan invigdes med tal av Johan Lindström, förvaltningschef, varefter välbesökta föreläsningar följde, av Petra von Heideken Wågert från Mälardalens högskola, Pia-Maria Grönqvist via direktlänk från Finland och Simon Norrman från Atea. Mässan varvades med mässmingel bland runt tjugo utställare vilka även gjorde korta men kraftfulla muntliga inslag i speakers corner. Ett brett spektrum av utställare fanns representerade, med allt ifrån mobiltelefoner och träning på gym, till doktor via nätet, hur man kan använda 1177, olika hjälpmedel från Hjälpmedelscentralen och olika sensorer. ”Vi hade en bra mix av utställare, flera visade "appar" som förenklar, men det fanns också konkreta hjälpmedel t ex för att läsa bättre, som förstoringsglas, och tekniska lösningar för nytta och nöje, som VR-glasögon”, säger Annika Skogsberg. Även FoU i Sörmland hade en monter, där NVD fanns representerade, där vi berättade om våra aktiviteter och projekt. Filmen om Otago appen väckte stort intresse och många laddade ner appen, som är gratis, direkt på plats!

Se inslag från mässan på SVT Sörmland, där Ulla-Britt Lindberg, ordförande Seniorerna i Eskilstuna, berättar om olika tekniska hjälpmedel som visades upp på mässan:  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/teknik-ska-gora-livet-roligare-for-aldre