FOU Logotyp

FoU Välfärds konferens

Årets FoU Välfärds konferens handlade om delaktighet och ett hundratal deltagare huserade under två dagar på Elite Stadshotellet i Eskilstuna.

Dag ett inleddes av Jacob Sandgren, som är ordförande i Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård efter det tog Cecilia Grefve, som var konferensens moderator, över.

Jacob Sandgren, Carina Forsman Björkman och Cecilia Grefve, på scenen.Jacob Sandgren, Carina Forsman Björkman, som är chef på FoU i Sörmland, och Cecilia Grefve

Cecilia Grefve håller upp en bok

Först ut på programmet var Bodil Jönsson. Hon höll en uppskattad och inspirerande föreläsning om Välfärden, delaktigheten och tiden. Bland annat talade on om livets årsringar och om alla verkligen vill och ska vara delaktiga i allt.

Bodil Jönsson, på senen med publik i förgrundenBodil Jönsson, författare och professor emerita

Eftersom temat för konferensen var delaktighet, var förstås Myndigheten för delaktighet inbjuden.  Malin Ekman Aldén och Elisabeth Lagerkrans talade om Digitalisering - en möjlighet till ökat självbestämmande och delaktighet.

Malin Ekman Aldén vid talarbordet och Elisabeth Lagerkrans på en stol bakomMalin Ekman Aldén och Elisabeth Lagerkrans

Efter lunchen genomfördes seminariepass 1, som bland annat handlade om barn och föräldrar med funktionsnedsättning, samverkan kring äldre för ökad delaktighet och personcentrering inom socialpsykiatrin.

En kvinna tar frukt och fika i förgrunden, FoUiS roll up i bakgrundenFika i pausen

Sedan var det dags för Nils Stenström och Eva Britt Lönnback Yilma från Socialstyrelsen. De lät bland annat deltagarna diskutera kring frågan:  Kan praktiknära forskning leda till ökad nationell evidens och lokal kompetensutveckling i verksamheter?

Nils Stenström och Eva Britt Lönnback på scenenNils Stenström och Eva Britt Lönnback

På kvällen bjöds det på middag och uppskattad underhållning av Flen Världsorkester.

Middag med Flen Världsorkester

Torsdagsmorgonen inleddes med en återblick av föregående dag. Därefter kördes seminariepass 2 med bland annat ämnena barn och föräldrars delaktighet i socialtjänsten, att involvera äldre i hälsofrämjande arbete och tjänstedesign.

Siste föreläsare ut var Jonas Helgesson, som höll en underhållande men tänkvärd och givande föreläsning om sitt "CP-bra liv".

Jonas Helgesson, föreläser på scenenJonas Helgesson

Konferensen avslutades med en överlämning av stafettpinnen till nästa års arrangörer. Då kommer konferensen ta plats i Stockholm och bland annat handla om FoU:ernas framtid.

Stort tack till alla er som deltog!

Podcast om konferensen

Lyssna på arrangörerna berätta om hur det gick till att arrangera konferensen och vad deltagarna sägar om sitt arbete med delaktighet.